søndag den 23. juli 2017

Noci bez spánku, zato pri videu. Potom českí basketbalisti víťazí

Lubomír Růžička je pútavý rečník s darom urobiť si srandu sám zo seba, napríklad takto: "Najťažšie to má moja priateľka. Niečo mi hovorí, ale mne zrovna v hlave beží, ako by sme mohli brániť nejaký systém. A ona sa len pozrie a povie: Zase oranžový loptu? "

Lubomír Růžička je zároveň asistentom kouča basketbalistov zodpovedným za scouting súperov a aj vďaka nemu to Česku s" oranžovým loptou "ide zatiaľ tak dobre, že dnes od 18.30 hrá proti Srbsku štvrťfinále majstrovstiev Európy.

Ale to ešte ďaleko, zatiaľ sedíme na kožených sedačkách v miestnosti, kde sa úspech rodí. Ružička zapína projektor, prepája počítač a ukazuje, ako vyzerá špičkový basketbal 21. storočia.Úprimne - pre laika to nie je zrovna ľahké vstrebať; ťaž kosti to sú niekedy podobné, aké následne zažívajú českí súperi, keď sa Růžičkova príprava vydarí.

Dobrá príprava = do 17 minút

Byť basketbalovým reprezentantom, dostanem hneď vo dverách "scouting report" - papier so základnou charakteristikou súpera - a možno si aj sadnem dopredu, pozri žertéř Růžička: "Tam sedí Dedková, majú horší zrak."

Potom legrace končí. "Vždy je ticho," hovorí 29-ročný Růžička, ktorý u videa završuje prácu trénerského štábu (ďalšieho asistenta Pavla Beneša a kouča Ronen Ginzburg).

A dáva nahliadnuť na papier pripomínajúce zložité matematické úlohy: na dvojstrane nachystané pre víťazné osemfinále proti Chorvátsku je dohromady 13 herných systémov súpera, každý s piatimi variantmi zakončenie! "Hráčom vyberieme len päť najčastejších," dodáva.

Tu sa hodí odbočka.D o miestnosti v tímovom hoteli vo francúzskom Roubaix sa Růžička dostal takto: najprv basketbal hral, ​​po zranení začal trénovať deti, potom ako asistent u mužov začal sa Scouting. A naučil sa jednu vec: "Chlapcov nesmieme zahltiť.Sám som sa niekedy sústredil viac na súpera než na vlastný tím - a naša hra potom horela. "

Preto teda" len "5 systémov namiesto 13." Je vedecky dokázané, že ľudský mozog sa dokáže sústrediť len 17 minút, potom začne vypúšťať, "hovorí a spomína na konferencii, kde sa dozvedel, že aj kvôli tomuto faktu trvajú porady Manchestru United vraj vždy maximálne štvrť hodiny.

Doprajú si Česi ďalší tanec?

Cieľ práce je jasný:" čo najviac to súperovi sťažovať, čo najviac ho dostávať do nekomfortné situácií. "

Nepísané pravidlo basketbalu znie, že dobrý scouting zaistí 8 až 10 bodov n avyše. Nie zadarmo.Jeden súper, to je…"Tri zápasy po hodine a pol pri televízii, potom ako to rozoberiete a rozpíšete. Takže tak desať hodín. Po nociach, "dodáva.

V skupine preto naspal 20 hodín za päť dní, ale nesťažuje si; po prvé ho práca baví - a navyše vidia výsledky. Trebárs keď Chorváti po prehre o 21 bodov horko hovorili, že Česi prečítali skoro každú ich akciu.

Dostať sa až sem, to chce aj roky zbieranie dát na špecializovaných serveroch - o hráčoch i koučovi, už jeho rukopis napovie . Výsledkom sú papiere písané v angličtine, nielen kvôli naturalizovanému Američanovi Schilb a Izraelčanmi Ginzburg: "Basketbalová angličtina je jednoduchšie."

Takže: hráči sú "nabrífovaní", zápas začína…A práca nekončí.

"Preto skáčem na lavičke a behám za trénerom. Aby vedel, ako striedajú, ako mení hru, "hovorí Růžička. Keď je v hale dobre počuť, počuje on sám: "ružo , volaj, čo hrajú!" Aj hráčom pomôže, keď počujú názov akcie, hneď sa im lepšie vybaví pokyny.

Růžička sám hovorí, že si aj po rokoch spomenie na systém súpera, ale už nie to, že je potrebné zaplatiť zloženky. Aj detailistická práce však končí odľahčene, ako ukazuje.Na záver prípravy na Chorvátmi totiž prišlo video hráčov tancujúcich v autobuse po víťaznom dueli na predminulom majstrovstvách Európy v Slovinsku - vtedy to pre český basketbal bol prvý takýto triumf po dlhých čtvrtnácti rokoch.

Načo prehovoril kouč Ginzburg: "Rád by som, aby sme si zatancovali ešte raz. "

Príde oslavné juchání znova? Ak áno, bude na tom opäť mať veľký podiel aj tiché dianie v miestnosti s koženými sedačkami.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar